ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ. Από το Blogger.
RSS

Τα άγνωστα υπόγεια πολεμικά καταφύγια στην περιοχή Αχαρνών!


Μια νέα έρευνα που μας αποκαλύπτει άγνωστα μέχρι στιγμής υπόγεια καταφύγια της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή των Αχαρνών, συμπληρώνοντας τη λίστα στην οποία ήδη αριθμούμε μέχρι σήμερα αρκετά από τα ξεχασμένα καταφύγια της Αθήνας, του Πειραιά και των γύρω προαστίων. 

Αυτή τη φορά παρουσιάζουμε δύο ακόμη εντυπωσιακά καταφύγια που βρίσκονται -απρόσμενα- στο Μενίδι, μια περιοχή η οποία έως τώρα μας έδινε υλικό εξερεύνησης σχετικό μόνο με υπόγειες στοές και πηγάδια υδραγωγείων!  Μαρτυρίες κατοίκων χαρακτηρίζουν το πρώτο (που εξερευνήσαμε και πλήρως) ως γερμανικό, ενώ το δεύτερο -αγνώστων λοιπών στοιχείων προς το παρόν- μοιάζει να σχετίζεται με υδραυλικές εγκαταστάσεις της εποχής εκείνης (του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) αλλά λόγω του ότι βρέθηκε πλημμυρισμένο, δεν στάθηκε δυνατόν να εξερευνηθεί πλήρως, παρά μόνο ο πρώτος κλιμακωτός διάδρομος, μέχρι τη στάθμη του νερού. 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Το "Γερμανικό" Καταφύγιο
Βρίσκεται μέσα στα όρια ιδιωτικής ιδιοκτησίας και διαθέτει δύο εισόδους και τις αντίστοιχες φωλιές πολυβόλων, διαδρόμους, μία μεγάλη αιθουσα και υδραυλικές εγκαταστάσεις αποχέτευσης στο δάπεδο, ενώ η αίθουσα και η μία είσοδος βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο που επικοινωνεί με το κάτω με σκαλοπάτια. Οι τοίχοι είναι χτιστοί, ενώ η (τοξωτή) οροφή όλων των χώρων είναι κατασκευασμένη από μπετόν. Υπάρχουν πιο πρόσφατες και πρόχειρες εγκαταστάσεις φωτισμού και αντικείμενα που φανερώνουν ότι το καταφύγιο χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, ενώ βάσει μαρτυριών η μεγάλη αίθουσα χρησιμοποιήθηκε και ως στάβλος κατά το περελθόν.

Η γενική διάταξη του καταφυγίου 

Η δεξιά είσοδος


 

 Εσοχή, στο τέρμα του διαδρόμου δεξιά

 Ένα παλαιό ξύλινο κιβώτιο, έμοιαζε να είναι από της εποχή των Γερμανών

"Φωλιά" πολυβόλου

 Η σκάλα προς τη μεγάλη αίθουσα, δεξιά ο θάλαμος του πολυβόλου

Προς το ανώτερο επίπεδο

  Η μεγάλη αίθουσα με παλιά αποθηκευμένα αντικείμενα

  Αριστερά, ο διάδρομος προς την έξοδο




Επιστρέφοντας. Μπροστά διακρίνεται το πολυβολείο της 2ης εισόδου

Υδραυλικές εγκαταστάσεις στο δάπεδο


Το πλημμυρισμένο "καταφύγιο"
Από έναν οικίσκο όπου περιέχεται μια προφυλαγμένη είσοδος, ξεκινούν τσιμεντένια σκαλοπάτια προς τα κάτω... Η πρόσβαση δεν είναι εφικτή μέχρι τον "πυθμένα" καθώς τα νερά των βροχών έχουν γεμίσει τους στεγανούς χώρους των εγκαταστάσεων με νερό, το οποίο δεν βρίσκει διέξοδο προς το έδαφος, παρ' όλο που βρίσκεται πάνω από τη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα. Παλιές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, και εγκατάσταση αερισμού που βρίσκεται στο κυκλικό καλυμμένο "φρέαρ", στο οποίο καταλήγουν και τα σκαλοπάτια, που ακολουθούνται από άλλα μεταλλικά. Αυτά οδηγούν στο χαμηλότερο επίπεδο του χώρου, από όπου ξεκινούν δύο διάδρομοι εκατέρωθεν. Η πρόσβαση κατά την επίσκεψή μας φάνηκε δυνατή μόνο με κατάδυση, ή σε άλλη εποχή, εάν η στάθμη των υδάτων υποχωρήσει.

 Ο οικίσκος της εισόδου

Κάθοδος


Ηλεκτρικός διακόπτης μια άλλης εποχής και διαβρωμένη εγκατάσταση


Η μεταλλική σκάλα μέσα στο νερό

Τα σκαλοπάτια στρέφονται 180 μοίρες συνεχίζοντας προς τα βαθύτερα 

Κάτω, διακρίνεται η αριστερή πλημμυρισμένη στοά


Ψηλά, εγκαταστάσεις αερισμού και ενδεχομένως νεότερες υδραυλικές

Επιστροφή, έξοδος 

Ένα διαφωτιστικό βίντεο από το σημείο των πλημμυρισμένων σκαλοπατιών και των στοών μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Η εξακρίβωση της υπόγειας κατασκευής (νέα επίσκεψη: 4/7/2016)
"Υποχώρησε η στάθμη του νερού και αποκαλύφθηκε η σιδερένια κλίμακα" ήταν η φράση του αναγνώστη μας Γιώργου Κιτέα, όταν είδε τις νέες φωτογραφίες! Και πράγματι. Επιστρέφοντας από μια κυριακάτικη ημερήσια εξόρμηση παρέα με τη Γεωργία Μπουρμπούλη, είπαμε να περάσουμε για μια ματιά. Αυτή τη φορά το νερό ήταν ελάχιστο κάτω (μόλις 10 cm), όπως όμως και ο χώρος, που κατεβαίνοντας διαπιστώσαμε ότι δεν περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από δύο μικρούς θαλάμους εκατέρωθεν του κλιμακοστασίου, και κάποιες υπόγειες υδραυλικές εγκαταστάσεις και τις αντίστοιχες ηλεκτρολογικές, απαραίτητες για τη λειτουργία τους. Η κατασκευή ταυτοποιήθηκε λοιπόν και δεν είναι καταφύγιο, όπως αρχικά είχε υποτεθεί, λόγω της μεγάλης ομοιότητας της κλίμακας εισόδου και των ηλεκτρολογικών με τέτοιο.

Παναγιώτης Δευτεραίος


 



Άνοψη



Γεωργία Μπουρμπούλη

Κείμενο: Παναγιώτης Δευτεραίος
Βίντεο και σχεδιάγραμμα: Αλέξανδρος Γλαράκης
Φωτογραφίες: Π. Δευτεραίος, Α. Γλαράκης, Γ. Μπουρμπούλη
Δραστηριότητα: αστική σπηλαιολογία (urban speleology)
Συμμετείχαν: Αλέξανδρος Γλαράκης, Παναγιώτης Δευτεραίος, Γεωργία Μπουρμπούλη
Πληροφορίες: μαρτυρίες κατοίκων

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου