ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ. Από το Blogger.
RSS

Σούνιο: Καταφύγιο Νο 1 (1940)


Κατά τον τελευταίο πόλεμο, οι Ιταλοί και Γερμανοί κατακτητές, σε πάρα πολλές στρατηγικής σημασίας θέσεις της ελληνικής υπαίθρου, κατασκεύασαν διάφορα οχυρωματικά έργα για την καλύτερη προστασία τους. Στην περιοχή του Σουνίου, ανάμεσα στα επιφανειακά οχυρά, γύρω από το ναό του Ποσειδώνα, αλλά και προς τα ενδότερα, ένα από τα υπόγεια καταφύγια εκείνης της εποχής που σώζεται μέχρι σήμερα είναι αυτό, που πρόσφατα επισκεφτήκαμε και σας παρουσιάζουμε.
ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ: "διαβάστε περισσότερα"
 
Το καταφύγιο διαθέτει δύο εισόδους επενδενυμένες και διαμορφωμένες με μπετόν, που μαζί με την κύρια στοά διαγράφουν σχήμα Π (πι).
 


Η πρώτη (και ανοικτή) είσοδος οδηγεί, μετά τον τσιμεντένιο διάδρομο, σε μία ευρύχωρη αίθουσα, από τη μέσα αριστερή γωνία της οποίας ξεκινάει η κύρια (περίπου 35 μέτρων) στοά.



 
Ουσιαστικά πρόκειται για μία μόνο στοά διανοιγμένη στο φυσικό βράχο, μεγάλης διατομής, (3.0 - 3.5 περίπου μέτρα ύψος) και με συνολικό υπόγειο μήκος που δεν ξεπερνά τα 50 μέτρα, μαζί με τους διαδρόμους των εισόδων και την αίθουσα.
 

 
Το άλλο άκρο της στοάς καταλήγει αριστερά στην άλλη είσοδο, που είναι όμοια με την πρώτη, αλλά φραγμένη από έξω με μπάζα.
 
 
 
Το πέτρωμα μόλις που έχει αρχίσει να δημιουργεί κάποιον ελάχιστο σταλακτιτικό διάκοσμο, κάτι που φανερώνει ότι η διάνοιξη της στοάς έγινε πρόσφατα (π.χ. στα χρόνια του πολέμου) και όχι αιώνες πρωτύτερα.
 


Ο χώρος του καταφυγίου χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως κελάρι και αποθήκη, γι' αυτό και στο εσωτερικό του υπάρχουν ξύλινα ράφια, παλαιά μπουκάλια, τραπέζια, βαρέλια, ντενεκέδες, κ.ά.


Επίσης παρατηρήσαμε κατεστραμμένα τμήματα παλαιάς εγκατάστασης ηλεκτρικού ρεύματος.

 
 

Επιστροφή στο αρχικό σημείο εισόδου, (το οποίο ήταν καλυμμένο από ξερά κλαδιά φοίνικα που αρχικά εμπόδιζαν την πρόσβαση), και έξοδος.

 
Κείμενο, φωτογραφίες: Παναγιώτης Δευτεραίος
Δραστηριότητα: αστική σπηλαιολογία (urban speleology)
Συμμετείχαν: Γεωργία Μπουρμπούλη, Αλέξανδρος Γλαράκης, Παναγιώτης Δευτεραίος
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου